• reisprogramma Sumatra (2)
 • reisprogramma Sumatra (16)
 • reisprogramma Sumatra (27)
 • reisprogramma Sumatra (25)
 • reisprogramma Sumatra (21)
 • reisprogramma Sumatra (8)
 • reisprogramma Sumatra (22)
 • reisprogramma Sumatra (11)
 • reisprogramma Sumatra (30)
 • reisprogramma Sumatra (29)
 • reisprogramma Sumatra (23)
 • reisprogramma Sumatra (18)
 • reisprogramma Sumatra (15)
 • reisprogramma Sumatra (17)
 • reisprogramma Sumatra (3)
 • reisprogramma Sumatra (12)
 • reisprogramma Sumatra (10)
 • reisprogramma Sumatra (26)
 • reisprogramma Sumatra (1)
 • reisprogramma Sumatra (9)
 • reisprogramma Sumatra (14)
 • reisprogramma Sumatra (28)
 • reisprogramma Sumatra (6)
 • reisprogramma Sumatra (32)
 • reisprogramma Sumatra (24)
 • reisprogramma Sumatra (31)
 • reisprogramma Sumatra (20)
 • reisprogramma Sumatra (5)
 • reisprogramma Sumatra (4)
 • reisprogramma Sumatra (13)
 • reisprogramma Sumatra (7)
 • reisprogramma Sumatra (19)

Programma SUM01

SUM01 is een heel divers en uitdagend programma waar u gedeeltes van de provincies Noord Sumatra, Aceh en West Sumatra zult gaan ontdekken. Het totaal aantal dagen van het voorbeeld 25 dagen is aanpasbaarte maken, zodat het totaal aantaal tussen de 20 en 30 dagen bedraagd zonderzijn huidig karakter en intentie te verliezen.

Deze reis is zeer geschikt voor mensen die houden van avondtuur en actief bezig willen zijn tijdens hun reis. Daarbij ook graag kennis maken met diverse culturen en op prachtige locaties willen verblijven waaronden bounty eilanden met eenvoudige accommodatie.
Stelt u zich voor;
Net uit de dampende jungle nagenietend van een enerverende olifantentocht en zwemmen bij een waerval, staat u een volgende dag op de top van een vulkaan, dan ontwaakt u weer in de jungle en staart u naar wilde orang-oetangs en andere apen, dan weer raftend over een wilde rivier, ontdekt u prachtige landschappen en maakt u kennis met de Batakcultuur rondom een vulkaanmeer, zet u voet op een hagelwit strand van een klein bounty eilandje met torenhoge wuivende palmbomen omringd door glashelder water, een pittige roadtrip door het mooie ruige landschap van Sumatra met oneindig veel rijstvelden, rivieren, watervallen, bossen, kleine dorpjes, stadjes en de evenaar passerend, ook nog even een dag in de stad voor het stadsgevoel en gewoel en de fascinerende Minangkabau cultuur, maakt u een fantastische wandeling door een indrukwekkende vallei met meters hoge steile rotswanden, gifgroene rijstvelden en klaterende watervallen en in de verte word u begeleid door het geluid van wilde Gibbons, waarna u afsluit kamperend op een uniek stukje (schier)eiland om te snorkelen, te relaxten en barbecues en kampvuur wellicht begeleid door muziek.


dag 1     Medan - Tangkahan

U wordt in de morgen afgehaald bij uw hotel of op het vliegveld. Er wordt u aangeboden om in de ochtend de stad Medan te verkennen. Zo zijn er mogelijkheden om het paleis van de sultan, de grote moskee, een school, het stadscentrum, Chinese- en of Indiase wijk, markten of één van de vele en grote shoppingmalls te bezoeken. Dit gedeelte van het programma kunt u ter plaatse in overleg met de gids/chauffeur zelf samenstellen.
Optioneel is het bezoek aan een Kindertehuis van familie Hut met o.a. wezen door de tsunami. Deze kinderen zorgen ervoor dat u bezoek voor zowel u als hen een onvergetelijk moment wordt. In plaats van geld te doneren aan het kindertehuis is het ook mogelijk om “boodschappen” te doen.
 
Na de lunch vertrekt over een slechte weg door de palmolie– en rubberplantages en komt u aan in een prachtige plaatsje met een geweldig mooie jungle setting. Wellicht wilt u zodra u er bent gelijk in de mooie rivier af gaan afkoelen. Een watervalletje en heetwaterbronnen zijn niet ver af net als wat brutale aapjes die slingeren in de bomen..

dag 2     Tangkahan

Waarschijnlijk bent u naar Tangkahan gekomen om met de olifanten te kijken. De lokale verzorger gaat u wat vertellen over de olifanten waar na u deze dieren mag gaan wassen, spelen en zelf voederen. Een hele mooie ervaring. Vergeet niet om kleren aan te trekken die nat mogen worden want misschien krijgt u wel een olifantendouche.
De resterende tijd kunt u hier een mooie trekking maken naar een schitterende waterval in de jungle en daar te gaan zwemmen en picknicken. Ook leuk is het om te gaan tuben (in een rubberen band kunt u zich de rivier af laten zakken). ‘s Avond kunt u lekker gaan eten in het restaurant met typische jungle sfeer.
Indien er tijd over heeft kunt u ook met de gids wat kleine dorpjes in de buurt te bezoeken die van de Rubber- en palmolie opbrengsten leven.

dag 3     Tangkahan - Berastagi

Tijd om de jungle te verlaten we reizen via de groene hooglanden naar het bergstadje Berastagi. Eenmaal in de groene omgeving van Berastagi aangekomen zult u merken dat de temperatuur aangenaam koeler is dan voorheen. In dit heuvelstadje in de bergen kunt u onder meer de grote fruitmarkten bezoeken, in de omgeving wandelen, door dorpjes en plantages en van het uitzicht genieten van de vulkanen Sibayak en Sinabung en zelfs een prachtig Boeddhistisch tempelcomplex. Een culinaire aanrader is om de verse zoete mais te proberen die men langs de weg verkopen en om even koffie te gaan drinken in het dorpje Gundaling. Hier hebt u een wonderschone uitzichten over twee vulkanen en het groene landschap.

dag 4    Berastagi

Vandaag (als u vroeg vertrekt kunt u genieten van een prachtige zonsopkomst) de mogelijkheid om de meest toegankelijke vulkaan van Sumatra te beklimmen. De Sibayak ligt 2049 meter boven zeeniveau en is relatief gemakkelijk te beklimmen en is daarom toegankelijk voor de mensen/kinderen met een redelijke basisconditie. Naarmate je hoger klimt, worden de uitzichten over het landschap mooier en mooier. Na de hike kunt u zich ontspannen in de heetwaterbronnen van de vulkaan. Voelt u zich weer uitgerust dan laat de gids u graag wat meer zien en kunt u de bekende fruitmarkt van Berastagi bezoeken en/of de dorpjes bezoeken. Een "must see" is Dokan een traditioneel Batak Karo dorpje met een aantal originele huizen waar de huidige bevolking nog woont en leeft. Hier is men zeer vriendelijk en het kan zomaar zijn dat u uitgenodigd wordt om aan te schuiven.

Na de stop in Berastagi bezoekt u het traditionele dorp Dokan wat een Batak-Karo-dorpje is met een aantal originele huizen waar 3 of 4 generaties van lokale mensen wonen en leven. We gaan de mensen ook echt thuis bezoeken en kijken hoe ze leven en maken wat kleine wandelingen door het dorp en de omgeving.
Men is hier zeer vriendelijk en het kan zomaar zijn dat u uitgenodigd wordt om aan te schuiven.

dag 5    Berastagi - Ketambe

De autorit naar Ketambe zal u zeker bevallen. Op weg daar naar toe schiet het en na het andere panorama aan u voorbij en ziet u de vulkaan de Sinabung, authentieke Batak Karo dorpjes, valleien, rivieren, hangbruggen en uiteindelijk, in de Alas vallei de mooie jungle van het Gunung Leuserpark waar o.a. wilde Orang-oetans leven. Uiteraard zal er onderweg voldoende pauze genomen worden en wilt u foto's maken dan hoeft u het maar aan te geven, de gids/chauffeur zal daar dan zeker rekening mee houden.

dag 6     Ketambe

Het is mooi wakker worden in uw houten huisje aan de snelstromende en heldere Alas rivier. Na het ontbijt trekt u met een lokale gids erop uit om mogelijk Orang-oetangs, Gibbons, Thomasleafmonkeys, neushoornvogels en andere dieren te spotten. In de middag en avond bereid de gids voor u een lekkere maaltijd. Dan hebt u tijd om uit te rusten of om te zwemmen of wellicht vind u het leuk om de verhalen aan te horen van de gids die u begeleid. De nacht verblijft u in een eenvoudige tent bij heetwaterbronnen of aan een heldere jungle rivier. Is een overnachting in de jungle voor u geen optie dan is het ook mogelijk om dagtochten te maken vanuit uw accommodatie.

dag 7     Ketambe

Wanneer u wakker wordt ziet u naar alle waarschijnlijkheid vlinders op de rivierbanken en ziet of hoort u misschien apen die in de bomen aan het spelen zijn. Na het ontbijt trekt u er weer op uit om het diverse planten- en dierenleven van het Gunung Leuserpark te ontdekken. In de namiddag komt u weer aan bij uw houten huisje aan de rivier. U zult waarschijnlijk best moe maar voldaan zijn want een trekking door het Gunung Leuserpark is een intensieve bezigheid.

dag 8    Ketambe - Tongging

Nadat u heeft ontbeten heeft de mogelijkheid om ongeveer een halve dag op de Alas rivier te gaan raften. Een enerverende belevenis. U ziet vanaf het water mooie landschappen van jungle tot gecultiveerde landbouw grond en mensen die in deze rivier aan het werken zijn. Rond het middaguur stopt u met raften en gaat u picknicken aan de rand van de rivier. Vervolgens wordt u weer opgehaald door de gids en vervolgt u de reis naar Tongging. Is raften niet helemaal u ding dan vertrekt u eerder uit Ketambe zodat u meer tijd kunt besteden in het prachtige rustige plaatsje Tongging met zijn vele panorama's.
Aan het eind van de dag rijden we naar Tongging wat al aan het Tobameer ligt. We nemen een kijkje bij de 120m hoge Sipiso waterval (en indien er nog tijd over is kunt u ook beneden naar de waterval lopen) en dalen daarna met de auto, af naar het dorpje. Deze afdaling is echt prachtig. In de avond wilt u misschien lekkere verse vis gaan eten aan het Tobameer?

dag 9    Tongging - Singkil

Als u wakker word en naar buiten kijkt ziet u prachtige panorama’s over het meer en de omgeving.
Na het ontbijt mogelijkheden om even het dorpje te verkennen en de prachtige omgeving.
Er wordt u de gelegenheid geboden om naar de 120m hoge waterval Sipiso Piso te lopen zodat u onderweg van het mooie en ruige landschap kunt genieten heeft u later onder de waterval een indruk hoe het is als er water van 120m hoogte naar beneden komt vallen.
Ook is er de mogelijkheid om naar toegankelijke top van de berg Gunung Sipiso Piso te lopen. Onderweg heeft kunt u genieten van de groene en weidse omgeving en op de top heeft u de meest prachtige vergezichten over het Tobameer.

Na deze eventuele activiteiten vertrekt u door een afwisselend landschap naar Singkil aan de kust van Zuid Aceh. Vanuit hier vertrekt u de volgende dag naar een bounty eiland.
Onderweg rijd u langs afwisselende landschappen van jungle, landbouwgronden, plantages, bossen en dorpjes.

dag 10   Singkil - Pulau Palambak Besar (Pulau Banyak archipel)

Nadat u ontbeten hebt word u naar een haventje gebracht en vertrekt u met de speedboot naar een schitterend bounty-eiland Palambak wat onderdeel is van de Pulau Banyak (betekent veel eilanden) archipel. Zodra u aankomt zult u zich verbazen over het plaatje van schitterende witte stranden met hoge wuivende palmbomen die u begroeten en dit al omringd met glashelder blauwe water.
Hier kunt u de volgende dagen en nachten even bijkomen van alle reisindrukken maar ook allerlei strand- en wateractiviteiten doen en de omringende eilanden gaan verkennen.
In de koelkast van de kantine ligt vast al een heerlijke koude Bier Bintang op u te wachten.

dag 11    Pulau Banyak

Een dag op de Pulau Banyak eilanden: u ontwaakt en u neemt trekt alvast een baantje voordat u gaat ontbijten. Na het ontbijt kunt u zelf gaan bepalen wat u wilt gaan doen. Bijvoorbeeld om te gaan zeekajakken, te relaxten en een boekje te lezen, een strandwandeling maken en te genieten van dit exotische paradijs.
Wilt u een snorkel- eilandentour maken kunt u een motorboot huren. Dit is een absolute aanrader. U vaart dan lang schitterende eilanden met de mooiste stranden die u eigenlijk wel moet zien en beleven. De mooiste snorkelplekken zijn bij de eilanden Pulau Asok en Tailana. Wellicht dat u onderweg nog een school dolfijnen tegenkomt.

dag 12    Pulau Banyak

Nogmaals zo'n aangename dag. Ook deze dag kunt u naar eigen wens in gaan vullen. Vergeet ook vooral niet om een strandwandeling te maken. Pulau Palambak heeft fantastische stranden met poederachtig zand dus vergeet dit niet om eens een strandwandeling rond het eiland te maken en geniet tevens de mooie zonsondergangen.
Wilt u zich verbroederen met de staf op het eiland? Deze mensen vinden het altijd erg leuk om interactie te hebben met de gasten zodat ze hun Engels taal kunnen verbeteren want sommige spreken nog slecht Engels. Vaak veel hilariteit als gasten hen Nederlandse woorden proberen laten uitspreken. Wellicht vind u het ook leuk om op deze manier wat Indonesische woorden mee op te pikken.

dag 13    Pulau Banyak - Singkil - Samosir

Na een laatste duik gaat u weer op weg. Met de speedboot keert u terug naar het vaste land waar u weer wordt opgewacht door de gids. Onderweg rijd u door een landelijke omgeving van de Batak Toba stam en via het prachtige panorama punt in Tele (een “must see” met een prachtig uitzicht over het Tobameer en omringende bergen) komt u aan op het (schier)eiland Samosir wat in het bekende Tobameer ligt. Na wat sight seeing door het mooie landschap van Samosir wordt u naar uw hotel gebracht (wat u zelf heeft gereserveerd volgens afspraak) waar u de volgende dagen met wat meer luxe een aangename afwisseling zal zijn.
Onderweg (ca. halverwege) is het ook mogelijk om de prachtige tweeling waterval Lae Mbilulu te bezoeken, u moet daarvoor wel de hoofdweg verlaten.

dag 14   Samosir (Tobameer)

Deze dag kunt u met de gids een tour maken over het eiland om de hoogtepunten van de Batakcultuur te beleven. We kunnen de bekende toeristische trekpleister met u bezoeken zoals o.a. het dorpje met de stenen stoel of een dansvoorstelling van de Batak stammen. Mocht u liever het mooie achterland induiken van de platgetreden paden afwijken is dat ook mogelijk. Het is prachtig wandelen op Samosir, vraag de gids naar de mogelijkheden. U kunt er ook voor kiezen om heerlijk uit te rusten om nog bij te komen van de reis. Uiteraard kunt u gaan zwemmen in het zwembad of het meer of een fiets huren en een tochtje maken.
’s Avonds kunt u bij diverse restaurantjes terecht voor een heerlijke maaltijd. Het restaurant van het Carolina hotel heeft het mooiste uitzicht over het Tobameer terwijl Jenny’s restaurant wellicht het meest populair is.

dag 15   Samosir (Tobameer)

Op Samosir kunt u veel ondernemen of juist weinig om lekker te ontspannen in een mooie en comfortabele omgeving. Wandelen, fietsen, zwemmen of onder deskundige leiding van de gids de bekende en onbekende hoogtepunten van het eiland te ontdekken. Als u eenmaal van het schiereiland Tuk Tuk af bent dan maakt u kennis met het leven van de Batak Toba mensen. Het landelijke gecombineerd met fraaie uitzichten over het Tobameer maken het aangenaam om te toeren over het eiland.

dag 16   Samosir - Sipirok

Deze dag staat u vandaag een lange autorit te wachten die u een mooi beeld geeft over de provincie Noord Sumatra. De weg van het Tobameer naar Sipirok staat is berucht dat deze in een slechte conditie verkeerd. Gelukkig dat er veel te genieten valt van al die mooie panorama's onderweg en kunt u onder meer diverse plantages, dorpjes (waar ambachten worden beoefent) en heetwaterbronnen kunt gaan bezichtigen. Aangekomen in Sipirok kunt u bijkomen in een hotel wat heel mooi gelegen is op de toppen van de groene heuvels. Na het inchecken hebt u tijd om te gaan wandelen in de prachtige groene omgeving.

dag 17   Sipirok - Bukittinggi

We vervolgen de reis met een lange maar wel een zeer mooie autorit langs gifgroene rijstvelden, rivieren, plantages en langs leuke dorpjes en stadjes. In Bonjol passeert u de evenaar en van daar schiet het al op naar Bukittinggi. Als u in Bukittinggi bent aangekomen kunt u 's avonds naar het plein met de Jam Gadang (grote klok) lopen om de lokale sfeer te proeven van deze gezellige stad.
Het is aan te bevelen om Bukittinggi te gaan verkennen en volgens de Indonesiërs komt hier het lekkerste eten vandaan, “Makanan Padang” (een soort van tapas-systeem, u krijgt heerlijke gerechtjes geserveerd op/in schoteltjes en u betaald alleen wat u opeet).
Een aanrader om te eten in West Sumatra is Dendeng Batokok. Dit is rundvlees wat gestampt, gemarineerd, gedroogd en uiteindelijk gefrituurd is.

dag 18  Bukittinggi - Optioneel Palupuh

Voordat we op pad gaan checkt de gids nog of toevallig de grootste bloem van de wereld (Raflesia Arnoldi) in bloei staat. Indien dit het geval wordt u de mogelijkheid gegeven om deze te bezoeken in het Palupuh reservaat. Hoewel de kans niet groot is heeft u misschien wel geluk.
Indien u een koffieliefhebber bent laat het de gids weten, dan brengt hij u naar een organische geteelde Kopi Luwak (één van de meest exclusieve koffie ter wereld). Na een leuke presentatie verkrijgt u inzicht in het gehele proces en kunt u de koffie kopen.
Na de lange reis even bijkomen in een goed hotel. Daarna de hoogste tijd om de leuke stad te ontdekken. Kiest u maar uit, de markten, panorama punt over het Karbouwengat (Ngarai Sianok Canyon), het plein met de grote klokkentoren (Jam Gadang) of het nabij gelegen zilverstadje Kota Gadang of andere Minangkabau dorpen in de omgeving. Aanrader is om naar Taruko te gaan en daar een mooie wandeling in de Canyon en rijstvelden te maken en daarna en drankje te drinken bij het Taruko Resto en te genieten van de zeer mooie omgeving.

Optioneel:
Als de grootste bloem ter wereld, de Raflesia Arnoldi in bloei staat kunt u deze gaan bewonderen in het Palupuh (reservaat 16 km vanaf Bukittinggi). Tevens de mogelijkheid om daar de bekende koffie,
Kopi Luwak (bonen die gefermenteerd zijn in de maag van de civetkat) te drinken.

dag 19  Bukittinggi - Paguruyang - Harau

Vandaag vertrekt u weer door het mooie West Sumatraanse landschap. Eerst brengt u een bezoek aan het Minangkabau paleis in Pagaruyung.
Nadat u hier het prachtige bouwwerk heeft bewonderd vertrekt u naar de indrukwekkende Harau vallei. Aangekomen bij het gastenverblijf zult u zich verbazen over de prachtige locatie. Charmante eenvoudige houten huisjes met achter een steile loodrechte wand met een waterval en voor u uitzicht over de rijstvelden en de silhouet van een vulkaan op de achtergrond. Veel beter kan het niet worden qua uitzicht.
U heeft nu ook de om zelf de prachtige omgeving te ontdekken.
Ongeveer 5 a 10 minuten lopen vanaf de Homestay kunt u een prachtig zonsondergang over de rijstvelden en rotswanden bekijken.

dag 20  Harau

Nog een volle dag genieten van de Harau vallei met zijn gastvrije mensen en fantastische landschappen.
Om het mooie landschap van Harau te ontdekken gaat u met een lokale gids een (wandel)tocht maken door de vallei. Lopend door de rijstvelden ziet u vele rotsformaties, watervallen, wat landarbeiders (die u eventueel kunt gaan helpen met rijstplanten of paling vangen) en hoort u in de verte het kenmerkende geluid van Gibbons. Hoe verder u de vallei in gaat hoe indrukwekkender het landschap wordt, nog mooiere rotswanden en maakt u eens een praatje met de lokale mensen. Uiteraard worden er voldoende pauzes gehouden en gaat u picknicken bij een waterval of andere leuke locatie.
Na nog wat wandelen, stappen we over in de becak voor een mooie rondrit.
‘s Avonds weer het zelfde ritueel van heerlijk eten in een fantastische atmosfeer.

dag 21  Harau

In (of net voor) de middag wordt u meegenomen naar een verborgen waterval. Eerst een wandeling door weer het prachtige landschap komt u aan bij een smalle rivier met wat jungle en rotwanden. Hier loopt u door een klein beekje met water af en toe een beetje klimmend over rotsen naar de waterval toe. Aangekomen is het heerlijk om in het heldere en koude water te gaan zwemmen en daarna te gaan picknicken.
Als u weer teruggekeerd van deze leuke tocht heeft u lekker wat tijd voor u zelf.
Het loont om met de gids de omgeving nog wat verder uit te diepen.
‘s Avonds heerlijk eten en met een bier Bintang nagenieten rond een kampvuurtje.
Optioneel: Er zijn ook mogelijkheden om een kookcursus te gaan doen.
Dan gaat u naar de markt waar u ingrediënten kunt kopen onder begeleiding van de kok(kin) en deze later samen bereiden.

dag 22  Harau - Maninjau (meer van Maninjau)

Afscheid nemen van Harau zal u waarschijnlijk zwaar vallen maar de weg naar het Maninjaumeer is echt schitterend met vele terrasvormige rijstvelden en 50 tinten groen en veel panorama's die een typisch beeld laten zien van het landelijke Indonesische leven. Voordat u bij de rand van het meer aankomt, moet u eerst 44 haarspeldbochten naar beneden. Dit is een attractie op zich, uitkijkend over het Maninjaumeer in een afdalende auto en tegelijkertijd genieten en (bij helder weer) de bergen zien spiegelen in het meer. Indien er tijd genoeg is naar het schildpadden conservatie centrum aan het strand bij Pariaman.

dag 23  Maninjau - Tropisch strand/eiland (Muaro Duo, Pagang, Pasampuhan en Pemutusan)

Nog een laatste blik op het Maninjau meer en via de kustweg rijd u naar Bungus Bay waar u met de boot naar bestemming naar uw keuze word vervoerd. Hier kunt u snorkelen, relaxten, vissen zwemmen en van hieruit dagtochten maken naar andere nabij gelegen eilanden.
Er zijn verschillende opties om de laatste dagen op een prachtig stukje land aan de kust of eiland met strand door te brengen bij Padang.
Zo is er het (schier)eiland Pemutusan u kunt gaan semi-kamperen (niet in tenten maar in eenvoudige houten strandhuisjes). De gids zal u daar gaan verzorgen, uw maaltijden bereiden en als u van vis houd deze vers inkopen bij vissers waarna hij deze voor u gaat barbecueën.
Ook bestaat er mogelijkheid om bij een weggeborgen strandje aan de kust in eenvoudige houten huisjes te overnachten.
Tevens zijn er diverse eilanden voorhanden met eenvoudige accommodatie.
Vanuit deze basisstekken kunt u prachtige snorkel/eilandtours ondernemen en mocht u aan de kust zitten (alleen bereikbaar met de boot) dan zijn er ook mogelijkheden voor hiken door de jungle of naar watervallen.

Dit gebied is nog niet heel bekent mij de Westerse toeristen maar de zee- en landschappen zijn echt schitterend en ook anders dan de eerder bezochte Pulau Banyak eilanden zodat de diversiteit in de hele reis van toepassing blijft.

dag 24  Tropisch strand/eiland (Muaro Duo, Pagang, Pasampuhan en Pemutusan)

De invulling van de dagen op dit eiland kunt u zelf samenstellen. Suggestie is om zeker Pulau Marak te gaan bezoeken om daar en onderweg te gaan snorkelen. Ook het dichter bijgelegen Pulau Pagang met zijn goede snorkelspots en schitterende strand is de moeite meer dan waard. Wellicht leuk om 's avonds een groot kampvuur te maken en te gaan barbecueën!?

dag 25  Tropisch strand/eiland - Minangkabau airport

Deze laatste dag op het eiland, nog even heerlijk genieten van de mooie omgeving, nog even zwemmen of snorkelen wellicht en dan in de loop van de dag weer terug naar het vaste land.

Vandaag Afhankelijk van uw vertrektijd kunt u misschien nog iets gaan ondernemen. Daarna wordt u naar het Minangkabau vliegveld buiten de stad Padang gebracht vanwaar u naar uw volgende bestemming vertrekt. De gids helpt u nog met de laatste handelingen en eventueel inchecken en neemt afscheid van u.

De omschrijving hierboven vat in het kort samen hoe onderstaand programma uitgevoerd en beleeft kan worden. Uiteraard is ook dit programma slechts een voorbeeld (wel evenwichtig en zeer divers) en kan van verschillende kanten geheel naar uw eigen wensen en behoeften aangepast worden.

Bijvoorbeeld:

 • 1 dag de onbekende maar sensationele heetwaterbronnen van Kawah Putih Tinggi Raja erbij.
 • 2 dagen Tangkahan met de olifanten eraf.
 • In plaats van Ketambe naar Bukit Lawang.
 • Extra dag(en) toevoegen aan het verblijf op de bounty-eilanden.
 • De fantastische Anambas eilanden (extra binnenlandse vlucht) in plaats van de "reguliere" eilanden.
 • 3, 4 of 5 dagen verlengen met Kerinci en Bangko (Orang Rimba, primitieve nomadenstam in de jungle).
 • 1 extra dag doorbrengen in het relatieve onbekende maar schitterende gebied rondom Sipirok en Padang Sidempuan.
 • Route van Padang naar Medan (andersom) dan dit voorbeeld programma.
 • Informeer naar de talloze andere mogelijkheden.

<naar boven>

 

Foto's van SUM01

Selamat Datang di Sumatra. Welkom op Sumatra.

Achter de brug wachten de olifanten en jungle van Tangkahan.

De Sibayak vulkaan.

Ruig landschap bij Ketambe in het Gunung Leuser NP.

Wilde Orang-oetang in Ketambe.

Batak cultuur en landschap rondom het Tobameer.

Zon, zee en strand, even weg van de drukte.

Eén van de eilandjes van Pulau Banyak in de Indische Oceaan

Beeld van de Batak Toba.

Keer op keer die gifgroene rijstvelden.

Onderweg tijd om een markt te bezoeken.

Een prachtig landschap bij Taruko

Rijstboeren aan het arbeiden op de prachtige rijstvelden in de Harau vallei

Een blik op het mooie Maninjaumeer

Verblijf, ontspan, zwem en snorkel op één van die sprachtige stranden en eilanden bij Padang.

Eventuele toevoeging; Kawah Putih Tinggi Raja heetwaterbronnen met zijn sneeuwterassen en blauw gekleurde meren.

Eventuele toevoeging; De Kerinci vallei met zijn prachtige landschappen en bijzondere meren.

Disclaimer | © www.gidsinsumatra.nl 2022