• rondreis Noord Sumatra (13)
 • rondreis Noord Sumatra (5)
 • rondreis Noord Sumatra (17)
 • rondreis Noord Sumatra (14)
 • rondreis Noord Sumatra (9)
 • rondreis Noord Sumatra (15)
 • rondreis Noord Sumatra (6)
 • rondreis Noord Sumatra (2)
 • rondreis Noord Sumatra (7)
 • rondreis Noord Sumatra (3)
 • rondreis Noord Sumatra (8)
 • rondreis Noord Sumatra (10)
 • rondreis Noord Sumatra (4)
 • rondreis Noord Sumatra (1)
 • rondreis Noord Sumatra (16)
 • rondreis Noord Sumatra (11)
 • rondreis Noord Sumatra (12)

Programma SUM03

Dit is een compact programma waar u in een relatieve krote tijd het beste uit Noord Sumatra haalt. Er is voldoende avondtuur, natuur en cultuur om het iedere reiziger naar de zin te maken.
Zo is er een prachtig vulkaanmeer, olifanten, orang oetangs, vulkaan, diverse plantages, traditionele dorpjes en de fascinerende Batakcultuur te zien en te ontdekken.


dag 1     Medan - Tangkahan

U wordt in de morgen afgehaald bij uw hotel of op het vliegveld. Er wordt u aangeboden om in de ochtend de stad Medan te verkennen. Zo zijn er mogelijkheden om het paleis van de sultan, de grote moskee, een school, het stadscentrum, Chinese- en of Indiase wijk, markten of één van de vele en grote shoppingmalls te bezoeken.
Dit gedeelte van het programma kunt u ter plaatse in overleg met de gids/chauffeur zelf samenstellen. Indien er voldoende tijd en als u het op prijs stelt zal de gids u voor een lunch uitnodigen in zijn huis. Dat biedt u gelijk de kans om te zien hoe de doorsnee bevolking van Medan leeft. Na wat gegeten en gedronken te hebben gaat u op weg.

Over een slechte weg door de palmolie plantages komt u aan in een prachtige plaatsje met een geweldige jungle setting. Wellicht wilt u zodra u er bent gelijk in de mooie rivier af gaan afkoelen. Een watervalletje en heetwaterbronnen zijn niet ver af net als wat brutale aapjes die slingeren in de bomen.

dag 2     Tangkahan

Waarschijnlijk bent u naar Tangkhan gekomen om te kijken naar de olifanten. U gaat dan ook nader kennis maken met ze. Deze prachtige dieren mag u gaan wassen in de rivier, ze gaan voederen en er even mee spelen. Een hele leuke evaring.

De resterende tijd gaat u hier een mooie trekking maken naar een schitterende waterval in de jungle en daar te gaan zwemmen en picknicken. Daarna gaat u tuben (in een rubberenband kunt u zich de rivier af laten zakken). Ook kunt u met de gids de omgeving verkennen. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan zien hoe de mensen werken en leven in de palmolie- en rubberplantages.

dag 3     Tangkahan - Berastagi

Tijd om de jungle te verlaten maar deze komt later nog terug. Nu reizen we eerst via Medan (nog boodschappen doen?) naar het bergstadje Berastagi. Eenmaal in de groene omgeving van Berastagi aangekomen zult u merken dat de temperatuur aangenaam koeler is dan voorheen. In dit heuvelstadje in de bergen kunt u ondermeer markten bezoeken, in de omgeving wandelen, door dorpjes en plantages en van het uitzicht genieten van de vulkanen Sibayak en Sinabung. Ook heeft u de mogelijkheid om vanuit Berastagi met de auto de boedistische tempel Taman Lumbini te zezoeken. Een andere aanrader is om de verse zoete mais te proberen die men langs de weg verkoopt.

dag 4    Berastagi

Vandaag de mogelijkheid om de meest toegankelijke vulkaan van Sumatra te beklimmen. De Sibayak ligt 2049 meter boven zeeniveau en is relatief gemakkelijk te beklimmen en is daarom toegankelijk voor de mensen/kinderen met een redelijke basisconditie. Naarmate je hoger klimt worden de uitzichten over het landschap mooier en mooier. Na de hike kunt u zich ontspannen in de heetwaterbronnen van de vulkaan. Voelt u zich weer uitgerust dan laat de gids u graag wat meer zien en kunt u de bekende fruitmarkt van Berastagi bezoeken en/of de dorpjes bezoeken. Een "must see" is Dokan een traditioneel Batak Karo dorpje met een aantal originele huisen waar de huidige bevolking nog wont en leeft. Hier is men zeer vriendelijk en het kan zomaar zijn dat u uitgenodigd wordt om aan te schuiven.

dag 5    Berastagi - Ketambe

De autorit naar Ketambe zal u zeker bevallen. Op weg daar naar toe schiet het en na het andere panorama aan u voorbij en ziet u de vulkaan de Sinabung, authentieke Batak Karo dorpjes, valleien, rivieren, hangbruggen en uiteindelijk, in de Alas vallei de mooie jungle van het Gunung Leuserpark waar o.a. wilde Orang-oetans leven. Uiteraard zal er onderweg voldoende pauze genomen worden en wilt u foto's maken dan hoeft u het maar aan te geven, de gids/chauffeur zal daar dan zeker rekening meehouden.

dag 6     Ketambe

Het is mooi wakker worden in uw houten huisje aan de snelstromende en heldere Alas rivier. Na het ontbijt trekt u met een lokale gids erop uit om mogelijk Orang-oetangs, Gibbons, Thomasleafmonkeys, neushoornvogels en andere dieren te spotten. In de middag en avond bereid de gids voor u een lekkere maaltijd. Dan heeft u tijd om uit te rusten of om te zwemmen of wellicht vind u het leuk om de verhalen aan te horen van de gids die u begeleid. De nacht verblijft u in een eenvoudige tent bij heetwaterbronnen of aan een heldere jungle rivier. Is een overnachting in de jungle voor u geen optie dan is het ook mogelijk om dagtochten te maken vanuit uw accommodatie.

dag 7     Ketambe

Wanneer u wakker wordt ziet u naar alle waarschijnlijkheid vlinders op de rivierbanken en ziet of hoort u misschien apen die in de bomen aan het spelen zijn. Na het ontbijt trekt u er weer op uit om het diverse planten- en dierenleven van het Gunung Leuserpark te ontdekken. In de namiddag komt u weer aan bij uw houten huisje aan de rivier. U zult waarschijnlijk best moe maar voldaan zijn want een trekking door het Gunung Leuserpark is een intensieve bezigheid.

dag 8    Ketambe - Tongging

Nadat u heeft ontbeten heeft de mogelijkheid om ongeveer een halve dag op de Alas rivier te gaan raften. Een enerverende belevenis. U ziet vanaf het water mooie landschappen van jungle tot gecultiveerde landbouw grond en mensen die in deze rivier aan het werken zijn. Rond het middaguur stopt u met raften en gaat u picknicken aan de rand van de rivier. Vervolgens wordt u weer opgehaald door de gids en vervolgt u de reis naar Tongging. Is raften niet helemaal u ding dan vertrekt u eerder uit Ketambe zodat u meer tijd kunt besteden in het prachtige rustige plaatsje Tongging met zijn vele panorama's. Met name de afdeling vanaf de rand naar beneden naar het dorpje is gewoonweg prachtig.

dag 9    Tongging

Zodra u ontwaakt bent zult u zich weer verbazen over het mooie uitzicht over het Tobameer. Aangezien er in deze omgeving weinig tot geen westerse toeristen komen, hebt u het gevoel het rijk voor u alleen te hebben. Waar u nu ook kijkt, overal om u heen fantastische panorama's.
Zo is er een 120 meter hoge Sipiso piso waterval, de berg Gunung Sipiso piso, het Tobameer en verschillende authentieke Batak dorpjes.

Met name het Dorpje Dokan is een bezoek bezoek waard. Hier wonen nog vele gezinnen in een nog redelijke staat verekerende historische Batakhuizen. Er is de mogelijkheid om hier de nacht door te brengen als dit u een leuke ervaning lijkt. Andere mogelijkheden om in Tongging aangenaam de tijd door te brengen zijn om bij de helder weer de top van de heuvel Sipiso piso te bereiken door een stevig wandeltocht. Daarmee vekrijgt een een prachtig uitzicht over het Tobameer en de omgeving. Uiteraard kunt u ook gaan wandelen naar de waterval Sipiso piso, verscheidenen dorpjes aan het Tobameer zoals Sililahi of u doet gewoon rustig aan en geniet van de prachtige omgeving met de vel panorama's.

dag 10   Tongging - Samosir

Een hele mooie rit langs de noordkant van het Tobameer en onderweg heeft u de kans om te stoppen om foto's te maken want er zullen vele mooie uitzichten passeren. Ook zijn er excusries mogelijk naar mooie thee- en of ananasplantages.

Nadat u met de ferry overgestoken bent wordt u ingecheckt in het hotel en kunt u genieten van de prachtige omgeving.

dag 11   Samosir (Tobameer)

Op Samosir kunt u veel ondernemen of juist weinig om lekker te ontspannen in een mooie en comfortabele omgeving. Wandelen, fietsen, zwemmen of onder deskundige leiding van de gids de bekende en onbekende hoogtepunten van het eiland te ontdekken. Als u eenmaal van het schiereiland Tuktuk af bent dan maakt u kennis met het leven van de Batak Toba mensen. Het landelijke gecombineerd met fraaie uitzichten over het Tobameer maken het aangenaam om te toeren over het eiland.

dag 12   Samosir (Tobameer)

Deze dag vrij door u zelf in te vullen, wandelen, zwemmen, fietsen, kajakken, een kookworkshops doen of gewoon lekker uitrusten om bij te komen van alle indrukken. Misschien toch nog een boottochtje?

dag 13  Samosir - Medan

Vandaag keert u terug naar Medan u kunt kiezen, dezelfde weg terug via Tongging en Berastagi of via P. Sianter. De eerste optie is  mooiste weg om te rijden met de mooiere panorama's en geven u de kans om eventueel "gemiste" dingen nog te gaan doen.
De tweede optie is een andere route naar Medan die u nog niet gezien heeft. Deze weg is wel veel warmer omdat nu door een vlakker en drukker gedeelte van Noord Sumatra wordt gereden.
In Medan aangekomen afhankelijk van het tijdstip kunt u nog een kleine stadstour doen. Indien u het op prijs stelt wordt u wellicht uitgenodigd door uw gids om bij hem thuis (indien de gids woonachtig is in Medan) samen een traditionele maaltijd te nuttigen.

dag 14  Medan - Kuala Namu international airport

Vandaag Afhankelijk van uw vertrektijd kunt u misschien nog iets gaan ondernemen. Daarna wordt u naar het Kuala Namu international airport (buiten de stad) gebracht vanwaar u naar uw volgende bestemming vertrekt. De gids helpt u nog met de laatste handelingen en daarna neemt u afscheid van de gids.

De omschrijving hierboven vat in het kort samen hoe onderstaand programma uitgevoerd en beleeft kan worden. Uiteraard is ook dit programma slechts een voorbeeld (wel evenwichtig en zeer divers) en kan van verschillende kanten geheel naar uw eigen wensen en behoeften aangepast worden.

Bijvoorbeeld:

 • 2 dagen olifanten in Tangkahan eraf
 • Indien u minder tijd heeft naar Bukit Lawang in plaats van Ketambe om orang oetangs te zien
 • Indien u minder tijd heeft een dag Tongging en/of Samosir laten vervallen
 • Extra dagen (minimaal 4 voor een goede beleving) uittrekken voor een Pulau Banyak om bounty eiland ervaring op te doen

<naar boven>

 

Foto's van dit programma

Welkom op Sumatra

Olifanten in Tangkahan

De Sibayak vulkaan

Wilde Orang-oetang in Ketambe

Batak cultuur en landschap rondom het Tobameer

Batak cultuur en landschap rondom het Tobameer

het altijd mooie tobameer

het altijd mooie tobameer

Disclaimer | © www.gidsinsumatra.nl 2022