• reisprogramma Sumatra (22)
 • reisprogramma Sumatra (28)
 • reisprogramma Sumatra (30)
 • reisprogramma Sumatra (25)
 • reisprogramma Sumatra (26)
 • reisprogramma Sumatra (12)
 • reisprogramma Sumatra (9)
 • reisprogramma Sumatra (29)
 • reisprogramma Sumatra (13)
 • reisprogramma Sumatra (7)
 • reisprogramma Sumatra (31)
 • reisprogramma Sumatra (23)
 • reisprogramma Sumatra (10)
 • reisprogramma Sumatra (3)
 • reisprogramma Sumatra (4)
 • reisprogramma Sumatra (17)
 • reisprogramma Sumatra (16)
 • reisprogramma Sumatra (24)
 • reisprogramma Sumatra (19)
 • reisprogramma Sumatra (11)
 • reisprogramma Sumatra (27)
 • reisprogramma Sumatra (1)
 • reisprogramma Sumatra (6)
 • reisprogramma Sumatra (5)
 • reisprogramma Sumatra (32)
 • reisprogramma Sumatra (18)
 • reisprogramma Sumatra (15)
 • reisprogramma Sumatra (2)
 • reisprogramma Sumatra (20)
 • reisprogramma Sumatra (14)
 • reisprogramma Sumatra (21)
 • reisprogramma Sumatra (8)

Programma SUM04

Dit is een heel divers en uitdagend programma waar u gedeeltes van de provincies Noord Sumatra, Aceh en West Sumatra zult gaan ontdekken. Deze reis is zeer geschikt voor mensen die houden van avondtuur en actief bezig willen zijn tijdens hun reis. Daarbij ook graag kennis maken met diverse culturen. Dit programma richt zich minder op de sportieve activiteiten maar probeert u vooral kennis te laten maken met natuur en cultuur in een rustig tempo zodat u alles goed kan beleven en waar veel interactie met de lokale mensen mogelijk is.


dag 1     Medan - Berastagi

Tijd om de jungle te verlaten maar deze komt later nog terug. Nu reizen we eerst via Medan (nog boodschappen doen?) naar het bergstadje Berastagi. Eenmaal in de groene omgeving van Berastagi aangekomen zult u merken dat de temperatuur aangenaam koeler is dan voorheen. In dit heuvelstadje in de bergen kunt u ondermeer markten bezoeken, in de omgeving wandelen, door dorpjes en plantages en van het uitzicht genieten van de vulkanen Sibayak en Sinabung. Een aanrader is om de verse zoete mais te proberen die men langs de weg verkoopt.

dag 2    Berastagi - Ketambe

De autorit naar Ketambe zal u zeker bevallen. Op weg daar naar toe schiet het en na het andere panorama aan u voorbij en ziet u de vulkaan de Sinabung, authentieke Batak Karo dorpjes, valleien, rivieren, hangbruggen en uiteindelijk, in de Alas vallei de mooie jungle van het Gunung Leuserpark waar o.a. wilde Orang-oetans leven. Uiteraard zal er onderweg voldoende pauze genomen worden en wilt u foto's maken dan hoeft u het maar aan te geven, de gids/chauffeur zal daar dan zeker rekening meehouden.

dag 3     Ketambe

Het is mooi wakker worden in uw houten huisje aan de snelstromende en heldere Alas rivier. Na het ontbijt trekt u met een lokale gids erop uit om mogelijk Orang-oetangs, Gibbons, Thomasleafmonkeys, neushoornvogels en andere dieren te spotten. In de middag en avond bereid de gids voor u een lekkere maaltijd. Dan heeft u tijd om uit te rusten of om te zwemmen of wellicht vind u het leuk om de verhalen aan te horen van de gids die u begeleid. De nacht verblijft u in een eenvoudige tent bij heetwaterbronnen of aan een heldere jungle rivier. Is een overnachting in de jungle voor u geen optie dan is het ook mogelijk om dagtochten te maken vanuit uw accommodatie.

dag 4     Ketambe

Wanneer u wakker wordt ziet u naar alle waarschijnlijkheid vlinders op de rivierbanken en ziet of hoort u misschien apen die in de bomen aan het spelen zijn. Na het ontbijt trekt u er weer op uit om het diverse planten- en dierenleven van het Gunung Leuserpark te ontdekken. In de namiddag komt u weer aan bij uw houten huisje aan de rivier. U zult waarschijnlijk best moe maar voldaan zijn want een trekking door het Gunung Leuserpark is een intensieve bezigheid.

dag 5    Ketambe - Tongging

Nadat u heeft ontbeten gaat de reisverder naar Tongging met zijn vele panorama's. Met name de afdeling vanaf de rand naar beneden naar het dorpje is gewoonweg prachtig en steekt de veel bekendere afdaling van de 44 bochten van het Maninjau meer naar de kroon.

dag 6    Tongging

Zodra u ontwaakt bent zult u zich weer verbazen over het mooie uitzicht over het Tobameer. Aangezien er in deze omgeving weinig tot geen westerse toeristen komen, hebt u het gevoel het rijk voor u alleen te hebben. Waar u nu ook kijkt, overal om u heen fantastische panorama's.
Zo is er een 120 meter hoge Sipiso piso waterval, de berg Gunung Sipiso piso, het Tobameer en verschillende authentiek Batak dorpjes.

Wellicht na het ontbijt wilt u wat relaxten of even gaan wandelen. Er ijn vele mogelijkheden zoals langs het meer naar dorpjes, onder naar de hoge waterval Sipso piso of bij helder weer de heuvel (berg) Gunung Sipso piso (die zeer toegankelijks) om een schitternd uitizcht te verkrijgen over het Tobameer.

Na de middag vertrekt u naar het Dorpje Dokan. Hier kunt de traditionele Batakhuizen bewonderen waar nu nog een aantal gezinnen leven. De vriendelijke bewoners vertellen u graag over ht leven in deze gemeenschap. Indien het u leuk lijkt om eens te ervaren hoe het is om in een origineel Batakhuis te slapen dan is dit te regelen. Is dit niks voor u dan is dit geen enkel probleem dan verkeert u naar verloop van tijd terug naar Tongging om daar nog van de omgeving te gaan genieten.

dag 7    Tongging - Samosir

Een hele mooie rit langs de noordkant van het Tobameer en onderweg heeft u de kans om te stoppen om foto's te maken want er zullen vele mooie uitzichten passeren. Ook zijn er excusries mogelijk naar mooie thee- en of ananasplantages. U kunt ook voordat de ferry vertrekt nog even rondnuezen door het stadje Prapat.

Nadat u met de ferry overgestoken bent wordt u ingecheckt in het hotel en kunt u genieten van de prachtige omgeving.

dag 8   Samosir (Tobameer)

Op Samosir kunt u veel ondernemen of juist weinig om lekker te ontspannen in een mooie en comfortabele omgeving. Wandelen, fietsen, zwemmen of onder deskundige leiding van de gids de bekende en onbekende hoogtepunten van het eiland te ontdekken. Als u eenmaal van het schiereiland Tuktuk af bent dan maakt u kennis met het leven van de Batak Toba mensen. Het landelijke gecombineerd met fraaie uitzichten over het Tobameer maken het aangenaam om te toeren over het eiland.

dag 9   Samosir (Tobameer)

Deze dag vrij door u zelf in te vullen, wandelen, zwemmen, fietsen, kajakken, een kookworkshops doen of gewoon lekker uitrusten om bij te komen van alle indrukken. Misschien toch nog een boottochtje?

dag 10   Samosir - Sipirok

Er staat u vandaag een lange en intensieve autorit te wachten die u een mooie doorsnede geeft over de provincie Noord Sumatra. De weg van het Tobameer naar Sipirok staat is berucht dat deze in een slechte conditie verkeerd. Gelukkig dat er veel te genieten valt van al die mooie panorama's onderweg en kunt u ondermeer diverse plantages en heetwaterbronnen gaan bezichtigen. Aangekomen in Sipirok kunt u bijkomen in een hotel wat heel mooi gelegen is op een groene heuvels. Wellicht heeft u nog tijd om te gaan wandelen in de prachtige groene omgeving of leuke dorpje.

dag 11   Sipirok - Kota Nopan

Een relatief korte reis naar het stadje Kota Nopan. Hier kunt de prachtige landelijke omgeving gaan verkennen. Met name de rijstvelden in deze omegving liggen er prachtig bij. Aangezien deze bestemming totaal niet toeristisch kunt u juist in dit soort plaatsjes het "echte" Sumatra zien en beleven.

dag 12   Kota Nopan- Sipirok - Bukittinggi

Vandaag een lange maar wel een zeer mooie autorit langs gifgroene rijstvelden, plantages en door leuke dorpjes. In Bonjol passeert u de evenaar en vandaar schiet het al op naar Bukittinggi. Als u in Bukittinggi bent aangekomen kunt u 's avonds naar het plein met de Jam Gadang (grote klok) lopen om de lokale sfeer te proeven van deze gezellige stad.

dag 13  Bukittinggi

Na de lange reis even bijkomen in een goed hotel. Als de grootste bloem ter wereld, de Raflesia Arnoldi in bloei staat kunt deze gaan bewonderen in Palapuh (reservaat 16 km vanaf Bukittinggi). Tevens de mogelijkheid om daar de bekende koffie, Kopi Luwak (gefermenteerd in de maag van de civetkat) te drinken. Daarna de hoogste tijd om de stad te ontdekken. Kiest u maar uit, de markten, panorama punt over het karbouwengat (Ngrarai Sianok Canyon), het plein met de grote klokkentoren (Jam Gadang) of het nabij gelegen zilverstadje Kota Gadang of andere Minangkabau dorpen in de omgeving.

dag 14  Bukittinggi - Pagaruyang - Harau

Nadat u het indrukwekkende Miningkabau paleis in Pagaruyang heeft bezocht gaat u naar de Harau vallei wat zeker een hoogtepunt van uw reis zal zijn. Steile rotswanden bijna loodrecht, canyons, watervallen, jungle, rijstvelden en kleine dorpjes die lijken weggemoffeld zijn kenmerkend voor dit unieke landschap. Vanuit uw huisje bent u van achter en zijdelings geflankeerd door rotswanden met een waterval en van voren kijkt u uit over rijstvelden waar mensen werken en met daarachter de vulkaan de Merapi. Veel mooier kan het haast niet worden.

dag 15  Harau

Om het mooie landschap van Harau te ontdekken kunt u met een lokale gids een (wandel)tocht maken door de vallei. Lopend door de rijstvelden ziet u vele rotsformaties, watervallen, wat landarbeiders en hoort u in de verte het kenmerkende geluid van Gibbons. hoe verder u de vallei in gaat hoe indrukwekkender het landschap wordt, nog mooiere rotswanden en maakt u eens een praatje met de lokale mensen. Uiteraard worden er voldoende pauzes gehouden en gaat u picknicken bij een waterval. Vind u wandelen een leuke bezigheid voor even of bent u met kinderen is er de mogelijkheid om deze dagtocht te combineren met een rit in de becak (equivalent van de tuk tuk). Als u van sportieve uitdagingen houdt kunt u ook een dagtocht maken met als onderdeel een beklimming van een hoge rotsformatie waarmee u een prachtig uitzicht krijgt over de vallei.

dag 16  Harau

Deze dag eigen invulling: U kunt op een bamboevlot gaan raften of lopen door een canyon en rivier en eindigen bij een waterval waar u heerlijk kunt gaan zwemmen en eten wordt bij u gebracht. Wellicht vind u het leuk om even rijst te gaan planten met de lokale boeren om te ondervinden wat het is om de heel dag in de zon te staan te arbeiden. Ook een kookworkshop is leuk om te volgen. Uiteraard kunt u ook weer een volledige dagtocht ondernemen naar een ander gedeelte van de vallei. 's Avonds kunt bij het kampvuur de dag doornemen met Ikbal de eigenaar of andere reizigers.

dag 17  Harau - Maninjau (Maninjau meer)

Afscheid nemen van Harau zal u waarschijnlijk zwaar vallen maar de weg naar het Maninjaumeer is echt schitterend met vele terrasvormige rijstvelden en 50 tinten groen en veel panorama's die een typisch beeld laten zien van het landelijke Indonesische leven. Voordat u bij de rand van het meer aankomt moet u eerst 44 haarspeldbochten naar beneden. Dit is een attractie op zich, uitkijkend over het Maninjaumeer in een afdalende auto en tegelijkertijd genieten en (bij helder weer) de bergen zien spiegelen in het meer.

dag 18  Maninjau - Padang Minangkabau airport

Vandaag Afhankelijk van uw vertrektijd kunt u misschien nog iets gaan ondernemen. Daarna wordt u naar het Minangkabau vliegveld net buiten de stad Padang gebracht vanwaar u naar uw volgende bestemming vertrekt. De gids helpt u nog met de laatste handelingen en neemt u afscheid van de gids.

De omschrijving hierboven vat in het kort samen hoe onderstaand programma uitgevoerd en beleeft kan worden. Uiteraard is ook dit programma slechts een voorbeeld (wel evenwichtig en zeer divers) en kan van verschillende kanten geheel naar uw eigen wensen en behoeften aangepast worden.

 

Bijvoorbeeld:

 • dag 11 vervallen als u slechts in twee dagen van Samosir naar Bukittinggi wilt reizen in plaats van drie.
 • In plaats van Ketambe naar Bukit Lawang
 • aantal stand/zee dagen toevoegen
 • 3, 4 of 5 dagen verlengen met Kerinci en Bangko (Orang Rimba, primitieve nomadenstam in de jungle)
 • informeer naar de talloze mogelijkheden

<naar boven>

 

Foto's van dit programma

Welkom op Noord Sumatra

Wilde Orang-oetang in Ketambe

Batak cultuur en landschap rondom het Tobameer

Op de ferry naar Samosir.

Relaxten aan het Tobameer.

Onderweg tijd om een markt te bezoeken.

Mooie rijstvelden onderweg naar Kota Nopan.

Rijstboeren aan het arbeiden op de prachtige rijstvelden in de Harau vallei

Landschap bij het mooie meer van Maninjau

Disclaimer | © www.gidsinsumatra.nl 2022